Ljusbild – Fordonsbelysning Ledramp,arbetsljus och extraljus

Ljusbilder benämns med olika termer som euro, combo, flood och spot och det är alltså ljusspridningen man pratar om och de har ofta olika användningsområden. Ska du ha en led ljusramp på en lastmaskin är du kanske inte i behov av att se flera hundra meter framför maskinen utan vill ha brett ljus över en stor yta.  

Kastlängd innebär räckvidden på ljuset och mätvärde oftast i lux på ett visst avstånd. Kastlängden säger ingenting om hur mycket ljus led ljusrampen levererar. Det beror på vilken intensitet ljuset har, en led ljusramp som har ljusbild spot har mer intensitet och därmed längre kastlängd än samma modell med ljusbild combo då intensiteten är lägre och ljuset bryts via struktur i reflektor eller lins. Här nedan hittar du olika egenskaper för repektive ljusbild.

Spot eller pencil beam 

Spot eller pencil benämns en ljusbild som är lång smalt ljus som lyser ofta väldigt långt. Det ska tilläggas att de varierar beroende på optik och varumärke. 

Men söker man efter lång räckvidd eller kör mycket landsväg så är det ett bra alternativ. 

Combo eller multibeam 

Combo eller multibeam är ju en favorit och storsäljare. Att de är en storsäljare är ju inte så konstigt eftersom ljusbilden är kombinerad med både brett och långt ljus. vanligtvis är det de yttersta lysdioderna som ger god ljusspridning och de i mitten ger långt och smalt ljus och tillsammans täcker de upp hela vägbanan och även ner i diket. 

Euro eller drivingbeam 

Euro eller driving beam har blivit mer och mer populär då den ger en fin horisontell ljusbild utan hotspot med både längd och bred med ett jämt ljusflöde. Driving beam ger ett bekvämt ljus. 

Flood beam 

Flood beam ger ett brett ljus som passar utmärkt som arbetsljus eftersom det lyser brett och lyser upp en stor yta.