Byta till led i parkeringsljus

Att byta till led i parkeringsljus är lika enkelt som att byta lampor. Men i vissa fall kan det bli lite krångligare till exempel bilar med ljusövervakning. Det är för att det är ett system som gör att bilen varnar dig ifall en lampa gått sönder och behöver bytas. Led lamporna drar oftast inte lika mycket ström som de halogenlampor som suttit där innan gör. En led lampa för parkeringsljus har en effekt på cirka 0,5 watt mot en halogenlampa som brukar ha effekt på cirka 5 watt. Det gör att bilen inte känner av att det finns någon lampa där. Med hjälp av motstånd så kan man lura ljusövervakningen att det sitter rätt lampa där.   

Motstånd till led lampor

När man ska eftermontera led lampor till en bil med ljusövervakning så behöver man motstånd för att inte bilen ska varna för trasig lampa. Motstånd finns i olika storlekar och man mäter det i Ohm. Man kan räkna ut det via Ohms lag. Ohms lag innebär att om vet Späningen = U och stromen= I så kan man räkna ut Motståndet=R. Genom att dela U/I så får man svaret på vilket motstånd som behövs.  Alltså om lampan drivs med 12 volt och drar 0,416A (5w) så blir det att se ut så här.

12/0,416=28,846 ohm  (Detta är för en 5 watts lampa som drivs med 12 volt)

Vi har färdiga motstånd som fungerar som är plug,n play för parkeringsljus för att det ska fungera.  Men tänk på att motstånd blir varma och bör fästas på värme avledande material som tex en plåt.

LED-Lampor med motstånd inbyggda 

Idag finns det även lampor med inbyggda motstånd som fungerar mycket bra. i vårat sortiment kallar vi dom för canbus. Det innebär att de fungerar till bilar med canbus (ljusövervakning). Led lampor med inbyggda motstånd har lite kortare livslängd mot vanliga led lampor för parkeringsljus. Det är för att ett motstånd blir ofta varmt likt en glödlampa. Led lampor är känsliga mot värme och kan tappa effekt om de blir för varma.