Köpa lampor till bilen? 

Lampor till bilen – Halogen, Xenon eller Led

Lampor till bilen behöver bytas med jämna mellanrum då varje lampa har ett ex antal timmars brinntid. Det innebär att de flesta bilägare kommer vara med om att få lov att byta halogenlampor i sin bil. Vi finns här för dig när det händer! Vi har lampor till bilen till rätt pris och vi levererar snabbt och enkelt till din brevlåda eller ombud. Via våran lampguide hittar du snabbt och enkelt rätt lampa med rätt sockel till din bil. Filtrera till rätt sockel och välj mellan premium eller standard.

Lampor till bilen – olika socklar för olika användningsområden

Lampor finns i olika socklar och modeller för olika användningsområden. Kolla lampguiden för att hitta rätt sockel till din bil. Välj sockel i underkategorierna för att hitta rätt sockel.

Premium-lampor

Premium ljus till bilen är oftast ljuskällor som levererar bättre prestanda än standardljusen. Premiumlamporna har en ofta en högre färgtemperatur som ger ett skarpare ljus med bättre kvalitet. Vi rekommenderar premiumlampor om du ändå ska byta lampor då det inte kostar så mycket mer, men du får betydligt bättre sikt. Synen är det viktigaste sinnet när vi kör bil och därför är det värt att lägga någon extra krona på premiumlampor till bilen för din och andras säkerhet i trafiken. Parkeringsljus har så kallade HD-lampor som står för “heavy duty” de har en betydligt längre livslängd jämfört med standardlamporna.

Xenonlampor till bilen

Xenonlampor till bilen är ljuskällor med xenongas som ger betydligt bättre sikt än de äldre Halogenlamporna. Ljuskällor med xenongas ger ett mer blåaktigt sken som ger ett modernare utseende. Färgen på lampornas sken mäter man i kelvin, vilket är lampans färgtemperatur. En standard xenonlampa har oftast färgtemperatur 4300 kelvin. Det finns premium xenonlampor som har vitare sken, upp mot 6000 kelvin för att ge ett skarpare ljussken och där med bättre prestanda. Xenonlampor finns även som eftermarknads kit för bilar som har halogenlampor som standard i bilen, dock är det inte e-godkänt att använda i trafik.

LED-lampor till bilen – eftermarknad

LED-lampor till bilen, så kallade eftermarknads led-lampor har blivit väldigt  populärt. Med Led-lampor får man ett snyggt och modernt utseende på bilen, lamporna har mycket lång brinntid och drar lite ström jämfört med Halogenlampor eller Xenonlampor. Nackdelen med LED är att de inte tål fukt. All elektronik är känsligt mot fukt och vatten men halogen och xenonlampor genererar mycket värme, vilken inte gör fukten till ett lika stort problem som för led lamporna. Väljer man premium led lampor från vårat sortiment så står de emot fukt mycket jämfört med billigare led lampor på marknaden. Man kan få felkoder när man konverterar halogen mot eftermarknads led lampor. Det löser man enkelt med ett motstånd på kabeln innan ljuskällan. Motståndet lurar bilens ljusövervakningssystem så att bilen tror att det sitter en korrekt lampa i lamphuset.

Personbilar 12 volt

Personbilar har i regel 12 volts elsystem och därför ska man köpa lampor med drivspänning för 12 volt. Köper man lampor för 24 volt kommer dom inte lysa som de ska eller inte fungera alls. Det finns bilar som driver lamporna med 6 volt men det brukar vara äldre veteranbilar som har 6 volts elsystem och äldre mopeder och motorcyklar. Idag har de flesta bilar, motorcyklar, mopeder och båtar 12 volts elsystem och ska man ha lampor delar de ofta socklar med personbilarna.