Vad ska jag tänka på innan jag byter glödlampor i bilen?

Vad ska jag tänka på innan jag byter glödlampor i bilen? När man ska byta lampor själv är inte jättekrångligt och ofta behöver man inte ha så mycket förkunskaper innan man byter lampan. Men vi radar upp några tumregler här för att hjälpa dig på traven.

köp rätt lampor till din bil.

Det kan vara svårt att veta vilken lampsockel som just din bil har. Biltillverkaren byter mellan olika årsmodeller. Det kan också variera med samma årsmodeller beroende på vilket ljuspaket man valt vid nyköp av bilen. För att ta reda på vilken lampa man har kan man titta i instruktionsboken. Titta i registret efter belysning och där brukar det stå vilken sockel du behöver. Du kan även kolla vår hemsida lamguiden där hittar länk till Osrams och Tungsrams lampguide.

Plocka ur de gamla lamporna

När du köpt rätt lampor till din bil är det dags att ta ur de gamla trasiga lamporna. Då är det vanligast ett plastlock på baksidan av lamphuset som man måste släppa på. Bakljus brukar det vara en lucka i skuffen man kan öppna för att komma åt bakstycket på lamphuset. Framlyktorna brukar ha ett plastlock på baksidan av lamphuset. Lamporna kan sitta fast via bajonettfattning med fjäder som man trycker in lite och vrider så släpper det. En fjäder som håller lampan på plats eller en så kallad glassockel som man drar rakt ut.

Fingra inte på glaset

När man byter till de nya lamporna är det bra om man inte fingrar på glaset på lamporna. Det är för att om man timmar på glaset får man fett från händerna på lampglaset. När lampan tänds och blir het bränner man fast det på glaset. Lampan får kortare livslängd då. Använd gärna tunna montage handskar när du stoppar i nya lamporna.

Byt båda lamporna samtidigt

Byt båda lamporna samtidigt. Det är för att om en lampa har gått sönder är den andra lampan snart på väg att gå sönder. Då lampor har ett visst antal timmars brinntid och har gått sönder så kommer den andra lampa snart gå sönder.

En kort sammanfattning om ämnet. Vad ska jag tänka på när jag ska byta glödlampor i min bil?

  1. Se till att köpa rätt lampor, kolla instruktionsboken eller lampguiden
  2. Plocka ur gamla  lamporna 
  3.  Fingra inte på glaset. det kan bli fet hinna på glaset som kan förkorta brinntiden på lampan
  4. Byt båda lamporna samtidigt för att spara energi och tid