Lumen det totala ljusflödet

Lumen är termen för ljusflödet och talar om ljusmängden. När Led- ljusramp,arbetsljus, extraljus var nytt var det mycket prat om lumen men intensiteten var dålig,  armaturerna gav mycket ljus men gav inte så lång kastlängd. Nu pratar man intensitet istället för lumen och det finns mycket att välja mellan med olika intensitet och egenskaper. Vill man ha både bredd och långt ljus så välj en ramp med lagom intensitet och mycket prestanda. 

Lux är lumen per kvadratmeter 

Lux är ljusmängd/kvm och talar om hur effektivt ljuset är på ett vist avstånd. Man pratar om användbart ljus och det lägsta användbara ljuset mäter 1 Lux och baserat på att det är lägsta möjliga värde för att kunna läsa en dagstidning. 

Candela är ljuset styrka i given riktning

Candela är termen som används för att tala om ljusets intensitet, candela förkortas cd. Så candela är alltså ljusstyrkan i en given riktning. En led ljusramp som levererar många lumen betyder inte att den genererar bättre sikt på 500 meter än en led ljusramp som har hälftens så mycket lumen med högre intensitet.

Sammanfattning:

Lumen är totala ljusflödet 

Lux är lumen/m² brukar användas för att tala om ljusets effekt på ett visst avstånd

Candela är ljusets styrka i viss riktning

Alltså om man har två ljusramper med med samma ljusflöde men olika ljusintensitet så har de olika kastlängd 

 

Färgtemperatur anges i kelvin 

Med Färgtemperatur menas vilken färgton lampan lyser med och det mäts i kelvin. Låg färgtemperatur ger varmare sken och hög färgtemperatur ger ett kallare sken. Som referens en standard halogenlampa för bilen har ca 3000 kelvin xenonlampor mellan 4000-5000 kelvin vanligtvis. Ledramper, arbetsljus och extraljus idag varierar och har färgtemperatur mellan  4500-6500 kelvin. 

Egenskaper med olika färgtemperaturer

6000-6500 kelvin skarpt ljus blåvitt sken. Ger bra sikt vid blöta vägbanor på hösten har en högre självbländnings förmåga på snöiga vägar.

5500 kelvin ett absolut vitt sken ger bra sikt i de flesta väderförhållanden och är det ljuset vi kallar dagsljus. Varumärke Vision X använder lysdioder med 5500 kelvin.

4500-5000 kelvin är ett så kallat naturligt ljus och nästan dagsljus. Det ger ger ett skarpt ljus med bra sikt i de flesta väderförhållanden. Passar snöiga vintervägar utmärkt och fungerar för det flesta väder och årstider. 

4000-4500 naturligt ljus som är bra för vita snöbeklädda vägar. Ger ett bekvämt ljus även i snö. 

Detta är också en smak sak vissa gillar det blåvita ljuset och andra vill ha varmare ljus. Men en rekomendation åker du mycket norrut i Sverige titta på varmare ljus runt 4500-5000. Vistas du mer söderut med bilen så kolla på kallare ljus.    

Kolla vårat utbud på led-ljusramper 

Vi har led- ljusramper för alla behov och fordon.

 

led ljusramp